גילוי נאות 1: yes נתנו לי את מכשיר ה-יס מקס HD לחודשיים בחינם, כדי שאכתוב עליו פוסט. הם לא שילמו לי אגורה ולא דרשו שום דבר לגבי התכנים, מלבד שיכבדו את yes כחברה, גם אם הם שליליים.

גילוי נאות 2: אין לי כבלים או לוויין כבר 6 שנים, מבחירה חופשית.

גילוי נאות 3: אין לי טלוויזיית HD, אבל מערכת סאונד מעולה דווקא יש. ל-yes זה לא הפריע, גם לי לא.

המכשיר המפואר נמצא אצלי כבר כמעט חודש, במהלכו עברתי לגור עם בת-הזוג שלי שתחייה, ביליתי לראשונה עם החתולה שלי באשפוז וטרינרי, נגנב לי מקרר שליווה אותי 10 שנים, ועוד כהנה וכהנה אירועים אישיים שלא אלאה אותכם בהם. בין לבין, הצלחתי לבדוק גם את הצעצוע השחור והנוצץ, ואפילו ליהנות ממנו. היו לא מעט דברים בעייתיים, אבל בסך-הכל חוויית השימוש שלי היתה טובה.

על המכשיר ועל הפוסט

max

ה-yes Max HD הוא המכשיר החדש של חברת yes. הוא מאפשר לראות את ערוצי ה-High Definition (בקיצור HD) של החברה. למי שלא מכיר, זה אומר תמונה באיכות גבוהה, יותר מזו של DVD, בערוצי ה-HD המיוחדים, וסאונד דיגיטלי איכותי בערוצים האלה. אפשר גם להקליט בו תוכניות, כמו מכשיר ה-Max הקודם של יס. בכך הוא סוגר פער משמעותי שהיה ל-yes מול דרישות הקהל. עד שהגיע המכשיר החדש, יכלו הלקוחות ב-yes לבחור – או הקלטה או HD, אבל לא את שניהם.

כשפנו אלי מ-yes לכתוב על חוויית המשתמש, קודם כל הוחמאתי, הבלוג שלי קיים פחות מחצי שנה ותמיד נחמד לגלות שהוא מושך תשומת לב. שמחתי שהעובדה שאין לי ניסיון קודם עם מכשירים של yes או HOT מהשנים האחרונות לא הפריעה להם, כמו גם העובדה שאין לי מסך HD. היא גם לא צריכה להפריע, כי אני סוקר את חוויית המשתמש, ולא את איכות התמונה, הסאונד או הפרמטרים הטכניים של המכשיר. את זה יש כבר אחרים שעשו. גם על התכנים לא אכתוב.

מידע על תוכניות

הממירים/מקלטים של היום, בכבלים ובלוויין, מספקים מידע עשיר על לוח התוכניות. מידע זה משחק תפקיד מרכזי בשימוש במכשיר: הוא אלקטרוני, זמין בכל עת, והוא מופיע כחלק ממערכת הצפייה עצמה – על גבי מסך הטלוויזיה.

מידע בזמן דפדוף בין ערוצים

כשאנחנו עוברים בין ערוצים אנחנו בדרך-כלל עושים את זה כדי להגיע לערוץ מסויים שאנחנו לא זוכרים את המספר שלו, או סתם מזפזפים כדי למצוא משהו מעניין לראות. המידע שמוצג על המסך אמור להיות מספיק כדי לענות על שתי השאלות האלה, ולעשות את זה בצורה ברורה. במשימות האלה אפשר לראות שהמכשיר החדש של yes עושה עבודה מצויינת.

מידע בזמן דפדוף

הדברים הטובים

  • החלוקה הצבעונית לאיזורים ונושאים שונים ברורה.
  • הצבעים קונטרסטיים ומאפשרים קריאה נוחה. עם האייקונים הייתי צריך להתאמץ מעט, אבל הם שוליים בחשיבות שלהם.
  • שם התוכנית והערוץ נמצאים במקום הראוי להם – בראש ההיררכיה החזותית.
  • הקישור בין סרגל הכלים לכפתורים שעל השלט ברור לאחר זמן שימוש קצר.
  • ה-Progress Bar נותן אינדיקציה ברורה למיקום הנוכחי בתוכנית.
  • הפרסומת צנועה, והיא לתכנים של yes. על האיכות של התכנים אפשר להתווכח… זוהאן הוא מהסרטים שמעלים את השאלה, how low can you go – אבל רק עד שרואים את ברונו, ומבינים שיש עוד הרבה לאן לרדת.

הדברים הפחות טובים

  • כדי לראות מידע מלא על התוכנית צריך ללחוץ על כפתור ה +. לשם ההשוואה, למטה יש צילום מסך מתוך מכשיר ה-HD של SKY. היה אפשר להסתיר מעט מהתמונה כדי לסייע למשתמש שרוצה לדפדף בין הערוצים ולתת לו יותר מידע.
  • כדי לראות את התוכניות הבאות צריך לדפדף עם החצים. שוב – הדוגמא של Sky מראה שאפשר גם אחרת.

המסך של Sky

מדריך התוכניות

מדריך התוכניותאת מדריך התוכניות של yes אפשר לראות בצורות שונות: לפי סוגי תוכן (סרטים, סדרות וכו'), רק ערוצים מועדפים, או את כל הערוצים. חוויית השימוש של לוח השידורים לא הייתה גרועה. היא הייתה ממש בסדר, די דומה למה שזכרתי ממכשירים אחרים שנתקלתי בהם בעבר. אבל היא ממש לא מה שהייתי מצפה ממכשיר שממצב את עצמו בחזית הטכנולוגיה בשנת 2009.

לך חפש

אין שום יכולת חיפוש טקסטואלי. פשוט אין. יש הכנה לחיפוש טקסטואלי – על כפתורי המספרים בשלט יש אותיות כמו במכשירי טלפון, אבל אין בהן שום שימוש, וחבל. רוצים למצוא את "אבודים"? אתם צריכים לברר מראש באיזה ערוץ התוכנית משודרת, ופחות או יותר באיזו שעה ובאיזה יום. למה לא להוסיף תיבת חיפוש? המידע כבר טעון במכשיר, רק צריך להפעיל חיפוש.

יש ל-yes מערכת שנקראת yes online שעשוייה לתת את היכולת הזו, ניסיתי להיכנס אך מהשירות נמסר שהם לא יכולים לאפשר לי להיכנס כי אין להם את פרטי האשראי שלי (ראו גילוי נאות 1 למעלה).

ניווט לילה

הניווט בתוך רשימת התוכניות לכאורה פשוט: החיצים למעלה ולמטה עוברים בין ערוצים, וימינה ושמאלה בין תוכניות. אבל מה שנראה אינטואיטיבי בהתחלה, הופך למשימה מעייפת בהמשך. מסתבר שהחצים לא עוברים בין תוכניות. הלוגיקה שלהם היא כזו:

  • אם יש תוכנית לעבור אליה בכיוון של החץ שנלחץ, עבור אליה.
  • אם אין תוכנית כזו, עבור שעה קדימה.

אני משער שכוונת המעצבים היתה שתוכל להתבונן גם בתוכניות שבערוצים האחרים באותו הזמן. אם כרגע נבחרה תחילת הסרט "צ'אק ולארי", וחץ שמאלה יעביר אותנו ישר ל"זוהאן" שאחריו, לא נשים לב ל"ג'ק וג'יל" ו"יומן החתונה" בערוץ yes1 שמתחתיו.

הקליקו על החץ הלבן כדי לחוות את הניווט ברשימת התוכניות. לא רואים את החץ הלבן? נסו לצפות בפוסט דרך האתר.

ההחלטה העיצובית הזו מתעלמת משני דברים חשובים:

  1. מוטיבציה: כשמשתמש מטייל בין תוכניות בערוץ בודד, הוא כנראה מחפש משהוא ספציפי בערוץ הזה. למשל, סרט או סדרה לצפות בהם או להקליט בהמשך היום או השבוע.
  2. מגבלות פיזיות: מערכת הראייה שלנו לא מאפשרת לנו לקרוא כמה שורות בו זמנית. אם אנחנו מתבוננים בשורה כדי לאתר בה מידע, נוכל לכל היותר לקלוט במקביל את השורה שמייד מתחתיה, אבל לא יותר מזה. כל מה שרחוק מהשורה שאנחנו קוראים הופך לכתם מטושטש.

חוק וסדר

מדריך התוכניותהסדר והארגון עובדים טוב במסך של מדריך התוכניות. רוב המסך נתפס על-ידי לוח המשדרים; כותרת בצד ימין למעלה; מיתוג בצד שמאל; סרגל כלים כמו בזמן צפיה בערוץ; מידע על התוכנית שנבחרה מצד שמאל למטה, עם אותם אייקונים מוכרים; מצד ימין למטה מסך מוקטן של התוכנית שצופים בה כרגע, והסאונד ברקע גם של אותה התוכנית. בין לוח התוכניות למידע על התוכנית הנוכחית יש בר שמראה את מצב הזכרון של המכשיר – על כך בהמשך.

קל להתמצא במסך הזה. הצבעים שלו עקביים עם שאר הממשק והם קונטרסטיים וקריאים, גודל הטקסט סביר, סרגל הכלים נראה דומה לזה שבמידע על תוכנית. נוח וקל.

היה חסר לי כאן דבר אחד – סימון של התוכנית בה אני צופה כרגע. הדרך היחידה שגיליתי למצוא מה היא, היא לצאת מהמדריך, ולהיכנס אליו שוב. אז התוכנית שנבחרת בברירת המחדל היא זו שאני צופה בה כעת.


הקלטת תוכניות

בחירת תוכניות להקלטה

אני מוכרח להגיד שהיכולת לבחור תוכניות מלוח המשדרים ולסמן אותן להקלטה היא נהדרת בעיני. חלפו הימים הנוראיים שבהם נאלצנו לתכנת את הוידאו שיקליט בשעה מסויימת, וכמובן לא לשכוח לכוון את הממיר לערוץ הנכון ביום של ההקלטה. גם אם עשית את הכל נכון, תמיד משהו השתבש – היתה הפסקת חשמל שמחקה את תוכנית ההקלטה, הקלטת היתה מוגנת מפני כתיבה, הכלב אכל את השלט, ועוד ועוד. ב-yes Max HD זה עובד מצויין, וזה קל לשימוש. פשוט עוברים על מדריך התוכניות, ולוחצים על הכפתור עם העיגול האדום של ההקלטה, כפי שמצויין בסרגל הכלים, וזהו – התוכנית מסומנת להקלטה.

גם סדרות אפשר להקליט בקלות. מצאת פרק אחד של הסדרה, לחיצת כפתור אחת, וכל הפרקים של הסדרה מעכשיו והלאה יוקלטו באופן אוטומטי. תענוג!

ביטול הקלטה

לבטל הקלטה של תוכנית זה כבר פחות פשוט. ציפיתי שכפתור ההקלטה יהיה toggle, כלומר, אם לחצתי עליו כדי להקליט, לחיצה נוספת עליו תבטל את ההקלטה – אבל זה לא כך. עד כמה שהצלחתי לגלות, הדרך היחידה לבטל הקלטה היא ללכת לרשימת התוכניות להקלטה ולבטל. מסורבל.

רשימת התוכניות המוקלטות

התוכניות המוקלטות מוצגות ברשימה ארוכה, יחד עם זמן ההקלטה והערוץ ממנו התוכנית הוקלטה. גם כאן, כמו בלוח התוכניות, חסרה יכולת חיפוש. חשבתי שהפעולה "מיון" תעזור למצוא תוכניות ספציפיות, אבל מסתבר ש"מיון" הוא למעשה "סינון". הכותרת פשוט שגויה. הוא מאפשר לבחור לראות רק סדרות, רק תוכניות שמוקלטות כרגע, רק תוכניות שנצפו וכו'.ב-yes Max HD יש שטח אחסון גדול מאוד, כדי לאפשר הקלטה של כמה שעות טובות של תכני HD. בשטח הגדול הזה אפשר גם להקליט הרבה מאוד תוכניות רגילות. העובדה שאי אפשר לחפש או למיין ברשימת ההקלטות, במיוחד במכשיר ה-HD, היא בעיני פספוס אמיתי.

התוכניות המוקלטות

מה כוונת המשורר? אישור מחיקה

כשמנסים למחוק תוכנית בודדת, צריכים לאשר את המחיקה:

אישור מחיקה

אתם יודעים להגיד בוודאות איפה נבחר "כן, המשך" ואיפה נבחר "לא, חזור אחורה"? לי זה לקח כמה שניות טובות, וגם אז לא הייתי לגמרי בטוח. הסיבה לבלבול ברורה – אם היו פה 3 אפשרויות, היה אפשר להבין בזריזות מי מהן מסומנת, אבל אין, יש רק 2. היה בקלות אפשר לפתור את הבעיה הזו על-ידי הוספה של חיצים >> ליד הפעולה שנבחרה.

השלט החדש. שחור, נוצץ וסקסי. אוקיי, אוקיי, שחור ונוצץ! :-)

השלט החדש. שחור, נוצץ וסקסי. בסדר, בסדר, שחור ונוצץ! :-)

סיכום

המכשיר החדש של yes, ה-yes Max HD, בהחלט מספק את הסחורה, בהסתייגות מסויימת. התמונה באיכות מעולה – עד כמה שיכולתי לראות בטלוויזיה האנכרוניסטית שלי; הסאונד מצויין Dolby Digital בסראונד חד וברור ובחיבור אופטי דיגיטלי. חוויית המשתמש מוצלחת ברובה, עם לא מעט בעיות קטנות, ובעיה משמעותית אחת: אין חיפוש, לא במדריך התוכניות ולא בין התוכניות המוקלטות. עם כמות הערוצים וההקלטות האדירה שעומדות בפני המשתמש במכשיר, חיפוש הוא כבר לא בגדר מותרות, הוא הכרחי. במדריך התוכניות הניווט מגושם,ועם שינויים קלים היה יכול להיות הרבה יותר נוח.