(7 דקות קריאה)
לפני בערך חודש, היינו בעיצומו של אפיון קונספט למוצר בתחום הנדל"ן. במסגרת המחקר המקדים, הלקוח שלנו העלה בעיה מהותית שראה בשטח. כשהגענו לשרטוט המסכים, החלטנו לפתור את הבעיה הזו בצורה לא שגרתית. למרות שחשבנו שהפתרון שלנו נכון (ביססנו אותו על המחקר המקדים), הרגשנו צורך לבדוק אותו על משתמשים אמיתיים – לבצע בדיקות שמישות – לפני שמושקעות שעות רבות בעיצוב ובפיתוח.
היו לנו את כל הסיבות לא לעשות את זה. הלו"ז היה צפוף, התקציב היה לחוץ, ומאיפה נגייס עכשיו מתווכים לעזור לנו? רק התיאומים יקחו שבועות! ולמי בכלל יש זמן לבדיקות שמישות? היינו בטוחים שזה עוד חלום שבעולם אידיאלי היינו שמחים להגשים.
מי שביקר לאחרונה בחדר הישיבות שלנו, לא יכל לפספס את רשימת ערכי החברה שמתנוססת בגאווה על הקיר. בין היתר אפשר למצוא שם את המילים "שיפור מתמיד", אחד מ-4 ערכים מרכזיים שאימצנו לעצמנו בסטודיו. אז מה עושים? איך נשארים נאמנים לערכים, בלי לשבור את התקציב? ואז אחד מאיתנו שאל: "רגע, מה עם בדיקות גרילה?" – ומיד הבנו שיש לנו כאן פתרון. אחרי שעתיים של הכנות, ארזנו את הלפטופ ויצאנו לשטח.
בדיקות שמישות בשיטת הסביח
בדרכנו לתל אביב, מצאנו את עצמנו תקועים בפקק בגבעתיים, ופתאום שמנו לב:
אנחנו מוקפים בסוכנויות תיווך! קהל היעד שלנו היה מונח לנו ממש מול העיניים, מי צריך את תל אביב בכלל, ומי צריך אוטו כשכל כך קשה למצוא חניה?? אז עצרנו את הרכב ויצאנו להסתובב ברחובות גבעתיים.
זה עבד ככה: בכל פעם שראינו סוכנות תיווך פשוט הזמנו את עצמנו פנימה. ככה פשוט.
אחרי רגע קל של אכזבה, כשהמתווכים הבינו שאנחנו לא לקוחות פוטנציאליים, רובם היו סקרנים מספיק כדי לשמוע מה אנחנו עושים, וגם לראות קצת מסכים. התיישבנו עם כל מתווך ונתנו לו את הלפטופ עם המוקאפ והמשימה שהכנו מראש. הפעולה שהמתווך התבקש לעשות לא היתה זרה לו, ומעניין היה לראות מאיפה הוא שולף את המידע הנחוץ לה – פעם מהראש, פעם ממערכת אחרת שבשימוש, ממחברת שהיתה מונחת ליד הטלפון – רק מזה כבר למדנו המון.
לאחר סיום המשימה, שאלנו את המתווך על התהליך שעשה – על הקשיים שהיו לו, על השאלות שעלו תוך כדי, על מה הוא הבין וממה הוא הופתע. את הכל תיעדנו בהקלטה של המסך, עם קצת סטילס בשביל לתפוס את סביבת העבודה. כך עברנו מסוכנות לסוכנות ברחוב כצנלסון תוך כדי שאנחנו משדרגים את השאלות שלנו מבדיקה לבדיקה.
פשוט, מהיר, זול ומשביע
השעה 14:00 ואנחנו כבר חזרה במשרד. חוץ מזה שגילינו שמתווכים הם דווקא אנשים סבבה, ההפתעה הכי גדולה של היום הייתה אחוזי ההיענות – כל מי שפנינו אליו הסתקרן לשמוע מה אנחנו עושים ורצה לחוות את הדעה שלו על המוצר החם הבא בשוק.
אחרי 4 שעות, זמן שבשיטה המסורתית היה נדרש רק עבור תיאומים, היינו אחרי 6 בדיקות שמישות איכותיות ועם המון דברים מעשיים שיכולנו ליישם מיד באפיון הקונספט של המוצר.
סיימנו כל כך מהר שאפילו הספקנו לסביח של עובד לפני התור של הצהריים: פשוט, מהיר, זול ומשביע, בדיוק כמו בדיקות גרילה.
קיבלת תאבון? אז איך עושים את זה?
1. מתמקדים בבעיה ספציפית –
מאוד מפתה לבוא ולבדוק את כל המערכת , אבל כדי לקבל פידבק על הפתרון שהתלבטנו עליו, היינו חייבים להיות ממוקדים בתהליך אחד מאוד ספציפי, והאמת שדיי קצר. זה יצר שיחה ממוקדת יותר, ולא היינו צריכים להזכיר למתווכים מה הפעולות שהם עשו.
2. לא חייבים גיפטקארד
למדנו שגם חיוך לבדו יכול לפתוח דלת ולגייס אנשים להשתתף בבדיקות. בעיקר כשמדובר על איש מקצוע שמבין שהוא, בזכות הייחודיות שלו יכול לעזור לנו יותר מכל אחד אחר, ועל הדרך להביע את דעתו (ושמישהו באמת יקשיב!). אנשים מאוד אוהבים להביע את דעתם ולהראות שהם יודעים.
3. בודקים את המשתמש בסביבה הטבעית שלו
כשמגיעים לסביבה הטבעית של קהל היעד, הוא לא צריך להיכנס לדמות מיוחדת ולפנות זמן או קשב, התוכן איתו ביקשנו שיעבוד היה מונח ממש לפניו. אדם במגרש הביתי שלו מרגיש הרבה יותר בנוח, והרבה יותר משוחרר ודעתן מאשר משתתף בחדר בדיקות שמגיע בזמנו הפנוי וממהר לסופר/לילדים/למשהו-חשוב-יותר.
4. מגיעים מוכנים
לפטופ טעון עם סוללה, עכבר בשלוף, אב-טיפוס (prototype) אינטראקטיבי עם תוכן אמיתי, והכי חשוב – שיהיה אופליין, לחיסכון בזמן – עשינו כל מה שיכולנו כדי להקטין את הסיכוי לכשלים בתהליך.
מהרגע שמתווך הסכים להשתתף ועד שהוא סיים את המשימה – לא עברו יותר מ-5 דקות. הזמן שדיברנו אחרי הבדיקה היה תלוי במידת העניין והפניות של אותו משתתף.
5. הכי טוב בזוג
מצד אחד לא מאיים מידי, מצד שני לא מפספסים כלום. בכל בדיקה אחד מאיתנו העביר והשני התבונן ותיעד כך שתמיד היו 4 עיניים שקולטות את המתרחש.
בנוסף, למאפיין שיצר את הפתרון שבבדיקה, הכי טבעי לגונן עליו, ונוכחות של אדם ניטרלי עוזרת לעצור את ההתנגדות האינסטנקטיבית, ומאפשרת קשב ונקודת מבט אחרת.
אתם עדיין פה? צאו לשטח!
אנחנו עושים לא מעט בדיקות שמישות, בדרך כלל עבור מוצרים גמורים אחרי או ממש לפני העליה לאוויר. הפעם המצב היה שונה וזכינו לבדוק תוצר שהוא שלנו, בזמן מאוד מוקדם בתהליך.
אז היה נסיון מוצלח ואנחנו כבר מתכננים עוד כמה בדיקות כאלה ממש בקרוב.
בעיקר הבנו שכדי לעשות בדיקות שמישות, לא חייבים להשקיע המון זמן ב-prototype מעוצב ובתיאומים, ושלפעמים הכי פשוט – הכי עובד. או לפחות יותר טוב מכלום.
אז קחו את האפיון שלכם ולכו תבדקו אותו. שמענו שמחר בבוקר זה בול מתאים בלו"ז של המשתמשים במוצר שלכם.
בדיקות גרילה הוא רק אחד מהנושאים עליהם נלמד בסדנה שלנו…
נפתחה ההרשמה לסדנת יסודות ה-UX למערכות מורכבות, בהנחיית ליאב נדלר ואורן שמיר. בסדנה תוכלו להעמיק בפתרנות חדשים לאתגרים נפוצים בתכנון מוצרים מורכבים ומערכות B2B.
נשמע כמו משהו שלא כדאי לפספס… איפה נרשמים?
טוב.
face 2 face
לדעתי השיטה הטובה ללימוד הבנה והקשבה לצרכים = שיווק.
נעים לקרוא את מה שאתם כותבים.
תודה