הפוסט הזה הוא השביעי מתוך 8 פוסטים על יום השימושיות העולמי 2009 שהתקיים ב-12/11/2009. בכל פוסט ראיון עם אחד המרצים בכנס.
לאה אהרונוביץ' היא מנהלת מוצר בכירה ב-Answers.com, והתנדבה ב-3 שנים האחרונות ב-UPA בתפקידים שונים. לאחרונה היא הודיעה על פרישה מהתפקיד ב-UPA.
ההרצאה של לאה, "Eco-Usability – ידידותי למשתמש ולסביבה", עסקה בקשר בין שמישות לאיכות הסביבה, היא היחידה שהתייחסה באמת לקשר בין עיצוב מוצר לקיימות. היא גם דיברה על ממשקים שכיף להשתמש בהם – fun theory (נשמע יותר טוב באנגלית, לא?), והראתה דוגמאות של ממשקים כאלה שעוזרים לסביבה.
המצגת
הראיון
שתי נקודות העסיקו אותי בעקבות ההרצאה:
- פרוייקט ה-Fun Theory שלאה הציגה במצגת והיישום של הרעיונות שלו במוצרים אינטרנטיים כמו Answers.com. לאה התייחסה בתשובה שלה, בין השאר, למצגת של גל מור שתתפרסם כאן מחר.
- איך לעצב מוצרי רשת כך שיהיו ידידותיים לסביבה? שאלה שהטרידה אותי ורבים אחרים שדיברתי איתם במהלך ואחרי הכנס, שלא הבינו את הקשר בין העשייה שלהם לבין נושא הכנס.
מאוד נהניתי לשוחח עם לאה, מקווה שתהנו לצפות ולהקשיב.
מה דעתכם? אתם מוזמנים להגיב כאן למטה.
לא רואים את הסרטון? צפו בו בבלוג
הראיון הבא
הפוסט האחרון בסידרה הזו, חידוש מול שמרנות באתרי תוכן וכתיבת תוכן בעולם של סינדיקציה, עם גל מור. היתה שיחה מעניינת מאוד, ממליץ בחום!
הדוגמאות של ה-Fun Theory נחמדות אך אין להן רלוונטיות משמעותית לחיים שלנו. את רוב עבודתנו אנו מעבירים מול כמות מוגבלת של אותם ממשקים וכאן אנחנו רוצים שזה יהיה "פשוט שימושי". כיף זה נחמד כדי לעודד שימוש בממשקים שאנחנו אחרת לא היינו משתמשים בהם אך אני לא צריך שתוכנת המייל שלי תהיה כייפית, אני צריך שהיא תקל עלי למלא את המשימוש שאני בוחר לבצע. אחת מהדוגמאות שהראו ב-Fun Theory היתה שהפכו מדרגות רגילות לקלידי פסנתר ענק בכדי לעודד אנשים להשתמש בהן ולא להשתמש במדרגות הממונעות שלצידן. אני מניח שלאחר כמה ימים, לאחר שאדם מיצה את ה"כיף" שבמדרגות המוסיקאליות, הוא יחזור להשתמש במדרגות הממונעות מהטעם החשוב ביותר – נוחות.
ארז, השאלה שאתה מעלה היא בעצם האם ממשק שהוא fun יכול גם לתת אינטראקציה אפקטיבית ויעילה לאורך זמן, במוצרים שאנחנו משתמשים בהם ביום-יום. אם תציץ על הדוגמאות מההרצאה של גיל:
http://www.uniqui.co.il/__newsite/?p=2269
או מההרצאה של גל:
http://www.uniqui.co.il/__newsite/?p=2298
תוכל לראות כמה ממשקים שהם fun ולא שיגרתיים, ועדיין מספקים חוויה אחרת מאתרים רגילים, כזו שמעודדת אינטראקציה.
כדי ליצור כיף לא צריך להפוך מדרגות לפסנתר. מספיק שתוכנת המייל לא תגיד "An unexpected error occurred" אלא "Oops, we messed things up"; מספיק שכדור שנראה סטאטי וקישוטי בלבד יתעורר לחיים כשתעבור מעליו עם העכבר, ויקפוץ קצת. בקיצור, לעשות משהו כייפי, מפתיע, אנושי. זה לא מתאים בכל מקום, וגם לאה הזכירה את הקושי ליישם את זה ב-Answers.com. אבל הדוגמאות בשתי ההרצאות האחרות בהחלט נותנות השראה, ולדברים מעשיים.
ואגב, גם במקרה של המדרגות, אני חושב שגם אנשים שהתנסו פעם-פעמיים עם המדרגות המוזיקליות ישקלו בפעם הבאה את האפשרות לעלות ברגל ולא במדרגות הממונעות, גם כשהמדרגות יחזרו להיות סתם מדרגות. החווייה האינטראקטיבית הזאת פותחת אפשרות חדשה בפני אנשים שלא חשבו בכלל על לעלות ברגל. הדלת לאפשרות הנוספת הזאת נפתחה בזכות ה-fun שהיה בעניין, ולו לזמן קצר.
הי ברק,
פספסתי אותך בכנס.
כתבתי משהו על הכנס והייתי מאוד שמח אם היית יכול להגיב עליו בתור איש מקצוע.
http://cafe.themarker.com/view.php?t=1334100
הדעה שלך חשובה לי.
הי ליאור,
שנינו פספסנו :-) קראתי, והגבתי בקפה.
היי,
מסכים במאה אחוזים עם ברק – והנה דוגמא נוספת: הלוגו המשתנה של גוגל!
לוגו משתנה?! מי העלה על דעתו לשנות לוגו של חברה?! וכמה זה כיף, מעניין, מחדש וכמה זה מעיד על האופי האנושי יותר של גוגל.
אין שום סיבה הגיונית/שימושית לשנות לוגו – למעט הכיף.
ושוק המשחקים (Wii, XBox, PS)- שלפתע תופס יותר ויותר מבוגרים… משחקים לפלאפון ולאייפון, רינגטונים משעשעים או ה "או-או" של קבלת מסר ב ICQ, רקע משתנה ל Gmail (משתנה גם עם הזמן) כל אלו מעידים כמה אנו צמאים לכיף, עניין, שינוי, ולאנושיות.
דוגמא חביבה לדעתי ליישום של "כיף" בחווית המשתמש – מייל אישור רכישה שקיבלתי עכשיו מחברה ממנה הזמנתי כרטיסי ביקור:
Hello
I'm Little MOO – the bit of software that will be managing your order
with us. It will shortly be sent to Big MOO, our print machine who will
print it for you in the next few days. I'll let you know when it's done
and on its way to you.
Flickr users, listen up: Please do not remove the photos from your
account, or change their privacy settings, until your order has been
printed, or some pictures may come out blank.
You can track and manage your order at: https://secure.moo.com/account
Estimated Arrival Date: Mon 14 Dec 2009
Remember, I'm just a bit of software. So, if you have any questions
regarding your order please first read our Frequently Asked Questions
at:
http://www.moo.com/help/
and if you're still not sure, contact customer services (who are real
people) at:
https://secure.moo.com/service/
Thanks,
Little MOO, Print Robot
גישה חביבה עם קריצה שגורמת לי אישית לפחות לחייך מבפנים ולפתח הרגשה חיובית כלפיי החברה שעושה מאמץ לגלות אנושיות, חוש הומור ודיבור בגובה העיניים.
איזה מייל ח-moo-ד!
:-)
גם פליקר עושים דברים דומים, הם מברכים את המשתמש בשלום בשפה אחרת בכל פעם שהוא נכנס, ונותנים הודעות שגיאה מסבירות פנים. לא כל אתר/מוצר יכול לעשות את זה (אני מנסה לדמיין את MatLab כותב הודעות כאלה…) בגלל אוכלוסיות יעד שונות, אבל כשזה אפשרי, אני תמיד מעדיף להשתמש בשפה אישית חופשית ולא טכנית-"מחשבית".
ועוד בנושא "כיף": עיצוב מוצר-שירות עם אישיות
http://johnnyholland.org/2009/12/09/does-technology-need-personality
תודה על הקישור, הצלחת להשיג את הגוגל-רידר שלי :-)
מאמר מצויין, יש לי אוסף דוגמאות של ממשקים כאלה שאני מתכנן כבר איזה זמן לכתוב עליו פוסט. למשל, על רשת חברתית שמשתמשת באופן גס עד כדי גיחוך ברגשות אשם (hello פולניה), ועוד כמה. בעיני המחשבה על טכנולוגיה כבעלת התנהגות ואופי, כל עוד האופי הוא כזה שאנחנו אוהבים, היא חיונית בשירותים רבים.
כמובן שלא נרצה שהמוניטור בבית החולים יגיד לאחות, "אהלן! מה את אומרת עליו, אה? 80 פעימות לדקה במנוחה! איזה בטלן", או "נו, נחשי מה הדופק שלו. נחשי! די, נו, באמת, זרקי מספר!", אבל כל עוד ההתנהגות של המוצר עונה על צורך רגשי שלנו, זה יכול לעבוד. למשל בטוויטר כשמעלים תמונה מקבלים הודעה "That's a nice picture!" ולא "Upload completed successfully"
כן. הדוגמא של טוויטר פשוטה ואפקטיבית. מעניין כמה אנשים בטוחים שמאחורי זה יש מגנון ניתוח תמונה שמחשב איזשהי תשובה על פי התוכן :)