תקציר מנהלים: רוצו לקנות.

Web Form Design הוא לא ספר פילוסופי; לא תמצאו בו שאלות ברומו של עולם שיעוררו בכם מחשבות מעמיקות. לעומת זאת תקבלו 215 עמודים עמוסים ברעיונות על יצירה של טפסים שמישים, כאלה שיביאו הרבה יותר אנשים לקו הסיום ולשליחת הטופס. אם אתם צריכים לאסוף מידע וליצור אינטראקציה עם משתמשים ברשת, זה בדיוק הספר שאתם צריכים. זהו מדריך מעשי ויסודי לתכנון ועיצוב טפסים, ספר חובה לכל מי שעוסק בטפסים מקוונים.

אם עוד לא הכרתם את Luke Wroblewski, הוא "איש הטפסים" ברשת. יש לו נסיון עשיר בתחום, בענקיות רשת כמו "Yahoo" ו"eBay", שם מילא תפקידים מרכזיים בתכנון חוויית המשתמש. התבססתי על הרצאה מצויינת שלו בסדרת הפוסטים שלי על עיצוב טפסים ("איך מעצבים טפסים"). הספר שלו מרחיב את ההרצאה הזו, ומוסיף שפע של מידע, תוצאות ממחקרים ובעיקר עושה סדר בנושא האפור והסבוך הזה – טפסים.

אם לא הצלחתם או הספקתם להצביע בסקר הקוראים של פשוט.שימושי, אתם מוזמנים לעשות את זה עכשיו. אם כבר הצבעתם – תודה רבה!

Web Form Designטפסים ברשת – לא מה שחשבתם

טוב, אולי הם דווקא כן מה שחשבתם… אבל צריך כותרת שיווקית, לא?

כל מי שתכנן, עיצב או תכנת אי-פעם טופס יוכל להזדהות עם ההתלבטויות שנתקלתי בהן שוב ושוב לפני ששמעתי את ההסברים של לוּק רובלוסקי: מה עדיף, ליישר את התוויות בטופס לימין או לשמאל? אולי מעל השדה? את כפתור ה"ביטול" או ה"חזרה" צריך לעצב כמו כפתור ה"אישור" או ה"המשך"? אולי עדיף להבדיל ביניהם?

כן, אני יודע, למי שלא מתכנן טפסים אלה נשמעות כמו יבבות מהסוג של "קצרים": "אוי אוי אוי, אני לא יודע איך ליישר את הטופס! המשתמשים שלי לא ימלאו אותו! אוי אוי אוי". היבבות האלה הופכות להיות עסק רציני מאוד ($$$), אם מדובר בטופס לאיסוף פרטים של לקוחות פוטנציאליים ("לידים" – leads) או אפילו יותר מזה, אם זה טופס להכנסת פרטי אשראי באתר למסחר אלקטרוני (eCommerce).

נסו לדמיין רגע אתר ללא טפסים. כנראה דמיינתם את צד הקוראים באתר תוכן, או איזה אתר אינטרנט מיושן. לכל אתר, כמעט, יש טפסים – מהפשוטים ביותר, ליצירת קשר, ועד למורכבים ביותר, לרכישה של בית למשל.

קל לעיכול

אני יודע שזה קשה להאמין, בכל-זאת טפסים, אבל הספר קריא, ברור ומעניין. לוּק מצליח להעביר את הנושא מצויין, ובלי לגרום לקורא להירדם תוך כדי. לפחות לא לי :-) הדוגמאות בו מצויינות; חלקן לקוחות מאתרים ברשת, ואת חלקן הוא בנה בעצמו עבור הספר.

בספר מוצגים שלושה מחקרים מעניינים על טפסים, שהכותב יזם או היה מעורב בהם. האחד על יישור תוויות בטפסים וההשפעה שלו על זמני מילוי הטופס. השני עסק במיקום ועיצוב כפתורי הפעולה ("שלח" ושות') בטופס, איזה מהם הוא הברור ביותר והמספק ביותר עבור המשתמשים. השלישי עסק בדרך הטובה ביותר להצגה והסתרה של שדות שתלויים בשדות אחרים – למשל כשרוצים להציג את הכתובת למשלוח רק כשסוג המשלוח שנבחר הוא "שליח" או "דואר רשום", ולא כשהוא "איסוף מהחנות".

בספר שזורים גם כמה מאמרים מעניינים של כותבים אחרים, כמובן בהקשר של הפרק שבו הם מופיעים.

כמה מסרים מרכזיים מהספר

מחוייבות הדרגתית ב-mockingbird

מחוייבות הדרגתית ב-mockingbird. לחצו להגדלה

  1. אל תבקשו בטופס מידע שלא נחוץ לכם.אם זה לא שדה חובה, יש סיכוי טוב שאפשר בכלל להסיר אותו. ככל שיש פחות שדות בטופס, יותר אנשים ימלאו אותו עד הסוף.
  2. נסו לוותר על טפסים ארוכים, ובמקום זה ליצור מחוייבות הדרגתית (Gradual Engagement). תנו למשתמשים קודם כל להתנסות במוצר, למשל כמו במוצר החדש לאיפיון ממשק mockingbird, ורק כשאתם ממש חייבים, בקשו מהם פרטים מזהים ואחרים. אחרי שהם ישקיעו עבודה באתר הם ירגישו הרבה יותר בנוח למסור לכם את האימייל שלהם, להגדיר סיסמא, ולספק פרטים נוספים. Geni זו דוגמא מצויינת נוספת, הוא נותן אותה גם בספר.
  3. אם אין ברירה ואתם חייבים לאסוף הרבה מידע, חלקו את הטופס הארוך לחלקים קטנים ותנו למשתמש "אופק מדיני". אם אתם חייבים לשאול הרבה שאלות, חלקו את הטופס לכמה עמודים או לכמה קבוצות ברורות, ותוודאו שברור בכל שלב כמה עוד נשאר למלא. תהיו נאמנים לרשימת השלבים שאתם מציגים למשתמש: אם יש 4 שלבים במילוי הטופס, אל תציגו ברשימת השלבים 3 – זה רק ייצור משתמשים כעוסים.
  4. תנו משוב מהיר ככל האפשר על טעויות. למשל, אם אתם יודעים ששם המשתמש שנבחר תפוס כבר, תנסו לתת למשתמש התראה מיד אחרי שהוא בחר אותו. כמובן שרצוי לא לתת משוב כזה אחרי כל הקלדה של אות, אלא רק אחרי שברור שהמשתמש סיים, למשל כשהוא עבר לשדה הבא.

המבנה של הספר

הספר מורכב מ-14 פרקים ב-3 קבוצות. כל אחד מהפרקים עוסק בנושא שונה. לאחר הדיון בפרק, מופיע סיכום של הפרק בצורה של המלצות מעשיות, best practices – ממש "גזוֹר ושמוֹר".

הנה הכותרות של הפרקים ותמצית התוכן, לפי הקבוצות בהם הם מוצגים בספר. למי שלא מכיר, ב"שדות" הכוונה לכל הרכיבים בטפסים שמכניסים דרכם מידע: קופסת טקסט (textbox), תיבת לסימון (checkbox), כפתורי רדיו (radio buttons), רשימה נפתחת (dropdown או combo box), סליידר (slider) וחבריהם.

מבנה טפסים

  • עיצוב טפסים: עקרונות מנחים והחשיבות של עיצוב טפסים.
  • ארגון טפסים: ארגון השדות בקבוצות, שימוש בשפה ליצירת דיאלוג.
  • מסלול לסיום: יצירת מסלול ברור לסיום הטופס (כיוון זרימה), הצגת מצב והתקדמות, שימוש במקלדת (טאב).

מרכיבי הטופס

  • תוויות: יישור תוויות, תוויות בתוך שדות.
  • שדות קלט: סוגי פקדים (controls) לשדות קלט, אורכי שדות, שדות חובה, שדות קלט גמישים.
  • פעולות: פעולות ראשיות ומשניות, מיקום כפתורי פעולה, פעולות מתמשכות.
  • עזרה: מתי להציג עזרה, סוגי עזרה שונים.
  • שגיאות והצלחות: איך להציג אותם, לאפשר מסלול המשך.

אינטראקציה בטופס

  • בדיקות תקינות פנימיות
  • שדות קלט מיותרים: תסירו אותם! והמלצות לטיפול באלה שנשארו.
  • קלט נוסף: טכניקות להסתרה של חלקים מהטופס.
  • שדות עם תלות הדדית: גילויי המחקר שהכותב ביצע למציאת הדרך הטובה ביותר להצגה/הסתרה של חלקים מהטופס, שמוצגים כתלות בבחירות של המשתמש.
  • מחוייבות הדרגתית (Gradual Engagement): על התהליך העדין של איסוף מידע ממשתמשים חדשים במוצר או באתר.
  • מה הלאה? שני רעיונות קצרים על טפסים דינאמיים, וקצת (ממש קצת9 על ה-HTML שמאחורי הטפסים.

כל הדוגמאות מהספר – ברשת

כל צילומי המסך שמוצגים בספר נמצאים גם ברשת ואפשר להסתכל עליהם כמה שרוצים.

איפה לקנות?

אפשר לקנות את הספר גם בגירסה דיגיטלית (PDF ללא הגבלת העתקה DRM), וגם בגירסה מודפסת – ממש ספר. הספר כולל גם את הגירסה הדיגיטלית בחינם. כלומר אפשר לקנות הספר, ולהתחיל לקרוא אותו ב-PDF עד שהספר מגיע.

אי אפשר להזמין את הספר מאמזון לישראל, אבל אפשר ישירות מההוצאה לאור.

אתם עוד פה? :-)

 

שייך לנושאים: ,