כולנו קוראים בלוגים (למשל אתם, עכשיו). אבל כמה אתם יודעים על מקור השם "בלוג"? מסתבר שיש לו היסטוריה ארוכה מאוד. כמה מאות שנים אפילו.

הפוסט פורסם לראשונה בקפה דה מרקר ב-29/6/2007. חלק 2 ו-3 של הפוסט על עיצוב טפסים – אחרי חופשת הפסח. מתנצל מראש על מיחזור הפוסטים, אבל אני בחופש :-)

אני שומע את הפליאה בקהל – מה? מה פתאום הולנדי? זה היה אמריקאי, ג'ורן בארג'ר טבע את המונח WebLog (או בקיצור Blog) ב-1997. אני מודה, זה נכון. שמתם לב שהמונח הזה מורכב משתי מילים: Web ו-log? את Web כל אחד מבין, אבל איך log קשור פה?

log – בול עץ

אבל אני הורס את ההפתעה. כל מה שבארג'ר עשה, זה לקחת מונח שמוכר לכל מי שעוסק בתחום המחשבים, ה-log, והוסיף לו את המילה Web לפני – WebLog. במחשבים, Log זאת רשימה של אירועים שקורים בתוכנה, שהתוכנה עצמה כותבת; תחשבו על זה בתור "יומני היקר" ש-Word כותב לעצמו כדי לא לשכוח מה עבר עליו, איזה קבצים ערכו איתו וכו'. מרתק, לא? מתכנתים הרבה פעמים משתמשים בזה כדי לבדוק תקלות בתוכנה, וזה נראה בדרך-כלל ככה:

log במחשב

במונח log משתמשים במחשבים מאז אי שם בשנות השישים, בהשאלה מעולם הספנות – מאז 1500 בערך, בכל אוניה שכיבדה את עצמה היה ה-Ship's Log או ה-Captain's Log. ספידומטר לא היה באותם ימים, אז מה שהיו עושים (עד סוף המאה ה-15) היה לבדוק כמה מהר זזים המים לצידי האוניה, ומעריכים את המהירות; מצפן שימש כדי לגלות את הכיוון. ב-Ship's Log נרשמו המהירות והכיוון של האוניה, ובניגוד ל-log במחשב, המידע הזה היה חיוני: איתו חישבו איפה הספינה נמצאת (גם GPS לא היה, מסתבר).

הנה דוגמא של log מספינה בסביבת המחייה הטבעית שלו.

Captain's Log – לחצו להגדלה

אבל מה הקשר לבול עץ ולהולנדי? זה מאוד פשוט. מתחילת המאה ה-16, מלחים אנגלים התחילו להשתמש בשיטת מדידת מהירות שנקראת ה-Dutchman's log (הנה ההולנדי!), או Chip Log. מי ההולנדי הזה, אגב, לא ממש יודעים. בשיטה הזאת זרקו בול עץ למים (והנה ה-log) כשהוא קשור לחבל, ומדדו את אורך החבל שהשתחרר בפרק זמן מסויים. את הזמן – 30 שניות בדרך-כלל – מדדו בעזרת שעון חול. את החבל מדדו בהתחלה בהערכה גסה: ידיים של מלח, כשהן מתוחות לצדדים, נותנות מוטת כנפיים של 6 רגליים (feet). תדמיינו איך זה למדוד כמה מאות רגליים של חבל כבד עם ידיים מתוחות לצדדים… ליחידת המידה הזאת המלחים קראו fathom, בגלל המילה הסקנדינבית למדידה fathmnr. תודה, אבשלום.

אחרי בערך 70 שנה שמדדו את החבל ככה, כנראה שזמן היה להם בשפע אבל תושיה קצת פחות, האנגלים חשבו לעשות קשר בחבל כל 7 מה-fathoms האלה, כלומר כל 42 רגל, ואז לספור את הקשרים. מבריק! בגלל זה, מסתבר, מודדים מהירות ימית בקשרים. הם גם שכללו את בול העץ ובמקומו זרקו פיסת עץ בצורת רבע-עיגול או מלבן – Chip Log.

שחזור של Chip Log. המקורי היה על אונית סוחר משנת 1790.


אם אתם בעניין, באתר של מוזיאון הימאים יש וידאו וגם עוד הסברים על שיטות המדידה השונות.

ואיך אפשר Captain's Log בלי Star Trek? הנה קטע קורע מצחוק, למי שמכיר את השיר Camelot של מונטי פייטון, מהגביע הקדוש.

ולמי שלא רואה את הוידאו פה, הנה לינק ישיר:

http://www.youtube.com/watch?v=luVjkTEIoJc