5 דקות קריאה
אל הסטודיו נכנס פרויקט חדש אבל הפעם הוא קצת שונה. הפעם לא יהיו שלבים נפרדים של אפיון מלא והעברה הדרגתית לעיצוב. בפרויקט הזה עובדים ביחד, בתהליך מהיר שכולל אפיון ועיצוב בו זמנית. איך עושים את זה? אורי דר כאן כדי לחשוף אתכם אל סודות האפיוץ.

רוב הפרויקטים אצלנו מקבלים את הטיפול המלא שכולל אפיון wireframes מלאים ואז העברה שלהם לשלב העיצוב. התהליך הזה אולי נפוץ אצלנו, אבל הרבה מקומות עובדים אחרת. ישנם מקומות בהם האפיון נכלל בתוך העיצוב, או כאלה שמתבססים על מסמכי אפיון טכני שמתארים פונקציונליות רק במלל וללא שרטוטים.

תהליך האפיוץ הוא התהליך שונה. הוא כולל עבודה וחשיבה משותפת של שני אנשים שונים, שמביאים את המומחיות שלהם ליצירת מוצר מנצח. כדי ללמוד את התהליך טוב יותר ראיינתי חברי צוות שכבר ביצעו תהליך דומה, או נמצאים בעיצומו. את התובנות חילקתי ל-3:

  1. מתי מתאים לעשות תהליך אפיוץ?

בראש ובראשונה תהליך האפיוץ מתאים לפרויקטים שדורשים פתרון מאוד קריאייטיבי או ויזואלי. בטח הדבר הראשון שעולה לכם לראש זה ממשק של אתר שיווקי, אבל זה לא המצב היחיד. מערכות מורכבות או דשבורדים שהדגש בהם הוא גרפים והצגה ויזואלית של תהליכים ירוויחו מתהליך אפיוץ, וכך גם קונספטים חדשניים שמצריכים המצאת גלגל.

ככה נראה אפיוץ בלייב

מאפיין נוסף של תהליך האפיוץ הוא שהוא קצר יותר מפרויקט רגיל. התהליך יוצר מצב בו יש פחות איטרציות של העברת מידע (גם פנימית וגם מול הלקוח). העובדה הזו הופכת את תהליך האפיוץ לאידאלי בפרויקטים בעלי לוחות זמנים קצרים. מאחר וזמן זה כסף, קיצור התהליך משפיע גם על עלות הפרויקט, מה שהופך אותו מצוין לפרויקטים שקצרים בתקציב.

על פניו, נשמע מעולה. אז למה לא תמיד לעשות תהליך אפיוץ?
בוויתור על תהליך אפיון מלא ומופרד, תשומת הלב הניתנת לתהליכים שעוברים המשתמשים תהיה פחותה. יינתן פחות דגש על פיצוח תהליכים מורכבים ועולה הסיכוי לפספס נקודות מורכבות או אפיון מלא של תהליכים במערכת.

חשוב שלא תבינו מכך שאתרים שיווקיים אינם דורשים תהליך אפיון ומחשבה, או שמערכות מורכבות לא צריכות להיות אסתטיות. בפרויקטים שכוללים ממשקים, מערכות או תהליכים מורכבים, כאלו שדורשים הגדרת משתמשים או דרישות סופר-מדויקת, יש הרבה יותר חשיבות לצורה הקלאסית בה מתבצע אפיון מלא טרם המעבר לעיצוב.

2. איך נראה תהליך אפיוץ?

כל פרויקט הוא מיוחד, ובכל אחד בונים תכנית עבודה כך שתספק את התוצר הטוב ביותר. עם זאת, ישנם כמה שלבים שחוזרים על עצמם. מחקר למשל, תמיד יהיה חשוב, לא משנה איך מתבצעים האפיון והעיצוב. גם תהליך אפיוץ צריך להישען על מחקר משתמשים נכון ומעמיק, שכן הוא מהווה את הבסיס לתחילת העבודה והבנת דרישות הפרויקט. אצלנו בסטודיו ישנם גם פרויקטים הכוללים  ספרינט שמשלב בתוכו מחקר וכך מקצר את משך הפרויקט.

עבודת צוות

אפיוץ לפני הכל הוא עבודת צוות. החשיבה המשותפת של המאפיינים והמעצבים היא קריטית ומשמעותית ליצירת מוצר מעולה גם מבחינה פונקציונלית וגם יצירתית. כמו צמדים של קופירייטר ומעצב במשרדי פרסום, גם כאן ההפרייה הדו כיוונית מאפשרת לצוות להגיע לרעיונות טובים יותר, שנראים מעולה.

תוכן ותכולה

רגע לפני שמתחילים לסדר הכל על המסך ומקבעים את סידור האלמנטים בתפיסה שלנו, אנחנו יושבים ועושים רשימה (ממש, עם מילים) של הרכיבים, האלמנטים, המידע והפעולות שיופיעו בעמוד. את הרשימה נסדר לפי החשיבות שלהם בעמוד כדי להקל על קבלת ההחלטות העיצוביות. עם המסמך הזה אפשר להמשיך הלאה לתחילת עבודה משותפת עם המעצב.

כשכל צד מביא את הידע וההבנה שלנו, התוצרים נראים בהתאם

נייר, עט ו-6up

מתודולוגיית 6up מחייבת אותנו ליצור 6 אפשרויות לכל מסך ולא להתאהב בראיון הראשון שעולה. בנוסף, שרטוט מבנה ראשוני למסך ביחד עוזר ליישור קו מחשבתי בין המאפיין למעצב, ונותן במה גם לדגשים אפיוניים של תכנים והיררכיה וגם לקריאייטיב ואלמנטים ויזואליים. 

קדימה, פותחים Sketch

בשלב זה המסך מתחיל לקבל צורה. הדבר החשוב ביותר בעבודה המשותפת בשלב הזה הוא להבין את הקצב אחד של השני. כן, זה מאוד דומה לריקוד. המאפיין והמעצב צריכים למצוא את האיזון הנכון. מתי צריך להתעקש, מתי לקחת צעד אחורה. תקשורת היא המפתח. האיזון מגיע באמצעות פידבק ואיטרציות קצרות.

3. טיפים מנצחים לאפיוץ מוצלח

  • יותר מכל שיטה אחרת, אפיוץ היא מאמץ משותף. אל תדרסו רעיונות אחד של השני ותנו ביקורת בונה שתורמת לתהליך. אה, ודעו גם לקבל ביקורת באופן דומה.
  • הגדירו מראש את תהליך העבודה ואת השלבים בו. בכל פעם שאתם מוצאים שיטה טובה לשיפור התהליך תעדו אותה כדי להשתפר בפעם הבאה.
  • שתפו את המעצב מתחילת התהליך כדי שגם הוא יבין את הלוגיקה מאחורי התכנים וההיררכיה שלהם.
  • על פניו אולי נראה שתפקיד המאפיין מצטמצם בתהליך, אבל זה לא המצב. על המאפיין ליצור את הבסיס הלוגי למוצר. עיקר העבודה היא ביחד, אבל חשוב לדעת לזהות אם יש מקומות שדורשים פיצוח לוגי ואפיוני, לעצור את התהליך ולפתור את הפונקציונליות.
  • לא יכול להתקיים אגו בעבודה משותפת. זכרו שגם מאפיין יכול להעיר על עיצוב וגם מעצב יכול להעיר על אפיון. בסופו של דבר יש לכולם מטרה זהה – ליצור את המוצר הטוב ביותר.
  • זה לא הכל או כלום – תכנון נכון של הפרויקט יכול לאפשר מקום לגמישות בתוך הפרויקט עצמו. אפשר להגדיר שחלק מהפרויקט יהיה קלאסי (אפיון ואז עיצוב) וחלק ממנו יתבצע בצורת אפיוץ. כך יוצרים התאמה מדויקת לצורכי הפרויקט והתכולה שלו.
שייך לנושאים: , , , , , , ,