הבוקר גיליתי תופעה חדשה (לי) בגוגל . הממשק של העמוד הראשי של גוגל, למעט תיבת החיפוש, מופיע רק אחרי שהעכבר זז על המסך. בדיקה קצרה העלתה שהחל מה-2 לדצמבר זה פיצ'ר רשמי בגוגל. מאחר ואני משתמש בתיבת החיפוש של הדפדפן ולא קורא מספיק RSS בזמני הפנוי המועט, פספסתי את זה. אז כדי שלא תפספסו גם אתם, הקלטתי לכם איך זה נראה.
כמה מחשבות שלי על whitespace – הריווח הזה שתופס את תשומת הלב שלנו, ועל ארגון מידע בדף.
צילום המסך השבועי לילד
כך נראה הדף של גוגל כשהוא נטען:
וככה זה אחרי שהעכבר עובר עליו – העמוד שאנחנו רגילים אליו:
למרות שזה ניואנס, ההשפעה שלו על הקשב של המבקר היא משמעותית מאוד בעיני.
גימיק או שינוי אמיתי?
לכאורה סתם גימיק, לא? כולם יודעים איפה למצוא את תיבת החיפוש. אבל נסו להשתמש בעמוד החיפוש בעצמכם, ושימו לב לאן העין שלכם הולכת כשאתם מסתכלים על הדף המלא בפעם הראשונה כשהוא במצב המלא שלו, ולאן היא הולכת כשהוא במצב החדש. כדי לבדוק את האפשרות הראשונה, תפתחו את הדף בלשונית חדשה – tab אחר, תעבר ללשונית אחרת, ואז תחזרו ללשונית של גוגל.
העובדה שהדף לבן למעט תיבת החיפוש מושכת את העין בצורה מאוד משמעותית. יש פה שימוש יפה של אפקט ה-whitespace על משיכת תשומת לב, כפי שהזכרתי בפוסט השערורייתי סקס!!! ואיך למשוך תשומת לב: חלק 1 מתוך 3. טוב, אולי לא כל-כך שערורייתי :-) העובדה שאין כמעט כלום על הדף מייצרת קשב למקום שיש בו תוכן.
עדכון 9/12:משיכת תשומת הלב לתיבת החיפוש היא רק חצי מהעניין. אחרי שגוגל וידאו שאנחנו ממוקדים על המטרה שלנו, תיבת החיפוש, הם השתמשו ב-fade-in כדי למשוך את תשומת הלב שלנו לכל הכלים האחרים שיש על הדף. אנשים רבים לא מודעים לכלים האלה בכלל: יומן הפגישות, מפות, חיפוש וידאו ועוד אחרים. האנימציה של ה-fade-in מפעילה את האיזורים בראיה ההיקפית שלנו; אלה רגישים לתנועה, שריד לתקופה הלא מאוד רחוקה שבה היינו צריכים להתגונן מפני חיות טרף מהירות שקפצו עלינו מהשיחים בזמן שאנחנו קטפנו תותי יער או שוקולד מהעצים. תזכירו לי לא לכתוב יותר פוסטים כשאני רעב. ותודה לעליזה על ההערה.
לא פעם נתקלתי במקרים שבהם אנשים מתעקשים למלא כל חלל פנוי בדף. "לא חבל על הבזבוז? הדף כבר שם". הצרה היא שדפים כאלה יוצרים אי-נוחות ויזואלית, ולא מושכים את העין בשום מסלול צפיה. אני אזכיר שוב את הפוסט המעניין של ישי כהן בהקשר הזה על מסלול הצפיה בציור של ברויחל.
נסו לסרוק את התוכן בדף הזה מ-ואלה (זה שמוצג בצילומסך הבא) ולספר לעצמכם מה ראיתם. אלה תוצאות החיפוש של המילה "משחק" – נגיד שרציתי לקנות משחק ל-Wii שלי.
עכשיו קחו את תוצאות אותו חיפוש באמזון, ותשוו ביניהם – איפה היה יותר קל לכם לאתר מידע?
אצל מי יש יותר שטח לבן בדף? השטח הלבן מכוון אותנו להסתכל למקום שהדף לא לבן בו. כשיש כמה איזורי מידע בדף, או שהתוכן מפוזר על פני כל הדף כמו בואלה, קשה לנו לסרוק אותו כי אנחנו לא יודעים לאן להסתכל.
תעמדו בטור ישר
זו לא הסיבה היחידה שזה יותר נוח לסרוק באמזון. סיבה נוספת היא שבאמזון השכילו לתת אותו בטור ארוך אחד, כמו שנהוג בהרבה אתרי תוכן. הרבה יותר קל לנו לגלול למטה ולהשאיר את העין על אזור אחד במסך, פחות או יותר, ולגלול למטה, מאשר לסרוק שורה שורה.
ב-nrg, למשל, למעט הקוביות למעלה ובתחתית הדף שמסודרות במטריצה, כל שאר התוכן העיקרי מסודר בעמודה ארוכה אחת. התכנון והעיצוב ב-nrg מוצלחים מאוד בעיני, ולא רק בגלל זה. ב-ynet לעומת זאת זה סוג של ריקוד מודרני. מתחילים בימין, עוברים לשמאל, ממשיכים עוד קצת בטור עיקרי אחד, מתפצלים לשתי עמודות ומסיימים בקוביות. מאוד קשה לעבור על התוכן ככה. אם בסופרמרקטים עושים כל מאמץ שתעבור בכל החנות ותשאר בה כמה שיותר זמן, נראה שב-ynet החליטו שזה בסדר אם תחליט לעבור רק בחלק מהתוכן, למשל רק בטור השמאלי או רק בטור הימני.
היה מעניין לשמוע, אם מישהו ב-ynet קורא את המילים האלה, מה השיקולים מאחורי ההחלטה הזו.
מעניין כמה זמן יקח עד שבכל אתר שני דף הבית יטען בהדרגתיות עדינה כמו אתר פלאש ממוצע משנת 2001 :)
הלוואי שב-Ynet זו היתה החלטה מושכלת או שמבוססת על פרמטרים הגיוניים.
דווקא בחברות גדולות, ובמיוחד כאלו שהן על גבול הטכנולוגיה אבל לא ממש (כמו חברות תקשורת, IT וגם מדיה) המון החלטות, גם טכנולוגיות, מתקבלות על ידי מנהלים חסרי ידע. והתוצאות כמובן מחרידות ומתבטאות בדו"חות הכספיים. יצא לי לראות (ולתכנת) הרבה מיזמים כושלים של חברות גדולות שנפלו דווקא בגלל שהשקיעו בטכנולוגיה הלא נכונה, בעיצוב לא נכון או בכלים הלא נכונים.
אם ל היית כותב על השינוי בגוגל כנראה שלא הייתי מגלה אותו לעולם.
החיפושים שלי מתבצעים דרך הדפדפן. איזה צורך יש הכנס לדף הבית שלהם?
קראתי לא מזמן מאמר על המגמה של חיפוש בגוגל דרך הדפדפנים בו צויין שלמרות זאת הרבה מאוד אנשים שבשבילהם דפדפן הוא רק שורת כתובת נכנסים לאתר של גוגל בשביל כל חיפוש. לגוגל יש גרף מאוד נחמד איפשהו של אחוזי חיפוש ישירות מדף הבית ואמצעים אחרים וכנראה שהגיעו למסקנה שדף הבית עדיין מהווה נקודת כניסה חשובה ומשמעותית.
גם אני גם שמתי לב לתופעה הזאת. ניתחתי אותה גם במונחים של קשב אבל הפוך- ניסיון למשוך קשב דרך תנועה דווקא לאזור העליון.
הרבה פעמים חשבתי שגוגל מבליטה מאוד את אזור החיפוש שלה ונכון לעשות זאת, כי בשביל זה משלמים להם. יחד עם זאת, לאט לאט (או מהר מהר) גוגל הפכה למעצמת אפליקציות אחרות שלא תמיד בולטות למשתמש כאשר נכנסים לעמוד הבית של גוגל.
משיכת הקשב באמצעות תנועה לפיצ'רים הללו, השאירה את עמוד הבית פשוט ונקי אבל כעת אין סיכוי שהמשתמש לא ישים לב לאזור העליון בגלל התנועה. כולנו יודעים עד כמה תנועה אפקטיבית למשיכת קשב.
ניתוח קצת אחר שנראה לי גם מתאים בהקשר הזה.
בהקשר של הפוסט אני ממליץ לקרוא את המאמר של דונלד נורמן
The truth about Google's so-called "simplicity"
http://jnd.org/dn.mss/the_truth_about_googles_so-called_simplicity.html
מעניין, עליזה, אז אולי אני צריך לאכול את הכובע שלי? המממ… זה קורה לפעמים, ואז אני מודה על המזל הטוב שלי, שאני חי בתקופה שלא חייבים ללכת בה עם כובע :-)
אני חושב שאת צודקת, העניין הזה הוא לא פחות משמעותי, אם לא יותר – ולא התייחסתי אליו בכלל. הרי את תיבת החיפוש כולם מכירים, והעין מתקבעת עליה anyway. את הדברים שמסביב מכירים הרבה פחות. האנימציה של ה-fade-in מושכת את העין ל"מסביב", וגורמת לנו לעצור לרגע ולהסתכל עליהם, מה שלא היינו עושים אם זה לא היה קורה.
מה ששווה להזכיר בעניין הזה הוא שעם הזמן ההשפעה של אפקטים מהסוג הזה דוהה, יש להם השפעה פוחתת והולכת עלינו. יתרה מזאת, הם מציקים לנו, כי הם גוזלים מאיתנו קשב. אני תוהה אם גוגל ממתנים את האפקט ככל שהזמן עובר, או שמשאירים את זה ככה, עם הפייד-אין.
רן, היתה לך מעורבות בתהליך ב-Ynet או שזו ספקולציה? חוץ מזה, ההחלטה של Ynet כאן היא לא טכנולוגית, אלא עיצובית/אפיונית.
אמיר, תודה על הקישור והמידע. עמוד החיפוש של גוגל הוא עמוד הבית של הרבה אנשים, וכמו שאמרת, רבים (כולל כמה קרובי משפחה שלי, אני לא מסגיר שמות!) מכניסים את הכתובת של האתר לתיבה של גוגל, פשוט כי זה עובד. הם לא רואים בכלל את ה-URL שלמעלה.
ynet הוא באמת תעלומה לא ברורה.
זה לא רק העומס, זו גם העובדה שהוא מתחיל באמצע העמוד אחרי רצף מכובד של באנרים, לוגואים ותוכן שיווקי.
לדעתי זה ניסיון לתת איזשהי במה לערוצים הנישתיים בעמוד הבית ובכ"ז להצניע אותם.
אמיר, לגבי הגרף של גוגל – לדעתי חלק נכבד מהאפקט נובע מכך שגם אם החיפוש הראשון התבצע מתוך הדפדפן, התוצאות מוצגות בעמוד הבית של גוגל, ולכן החיפוש השני וכל החיפושים שבאים ברצף אחריו (תיקון החיפוש ועידון תוצאות וכד') יתבצעו כבר מעמוד הבית. אני מאמין שזה מאוד מאוד מטה את התוצאות, כי מי כבר מוצא בדיוק את מה שהוא חיפש בחיפוש הראשון?
אלא אם הם התחשבו בזה במהלך איסוף הנתונים לגרף.
הי ברק, מה שאתה משתף פה מעניין מאוד, ומצטרף לנסיונות נוספים שגוגל מבצעים בעמוד הבית של מנוע החיפוש המוכר. אוכל לשתף בעוד נסיון שגוגל מבצעים בעמוד זה, אליו נחשפנו בימים האחרונים וקשור גם להפשטת המראה הקלאסי למשהו יותר נקי, כפתורים כחולים עם נוכחות גדולה יותר מהכפתורים ה HTML יים, וכן תוספת של ממשק צדדי בתוצאות החיפוש.
מכיוון שלא אוכל להציג כאן סקריןשוטים, אתם מוזמנים לצפות בהם ובניתוח ההבדלים בפוסט באתר קומפיוקול (מוגדר גם כלינק לאתר שלי, למעלה): http://www.cwm.co.il/posts/1235
חיפשתי בקוד של העמוד נוכחות של כלי הניסוי Google Website Optimizer ולא ממש מצאתי, אבל אני מניח שגוגל יכולים לבצע ניסוי כזה מבלי לחשוף זאת בקוד המקור :-)
לעומת זאת, בדפדפנים/מחשבים אחרים, ניתן לראות את העמוד הרגיל והקלאסי שלהם – ללא השינויים והשידרוגים אליהם נחשפנו…
פוסט מעניין, בעיקר הטוויסט של עליזה – זה מה שנקרא חשיבה מחוץ לקופסה.
דרך אגב, לא מופיעה לי האפשרות לדרג, גם בשאר הפוסטים שלך. למה?
היי תמיר,
תודה, ראיתי את העיצוב החדש הזה כבר, אבל לא הצלחתי להפעיל אותו אצלי. נחכה בסבלנות עד שהוא יגולגל החוצה.
יוסי, אין לי מושג למה, יכול להיות שאתה עם דפדפן מיוחד? או שג'אוואסקריפט מנוטרל אצלך? אתה מוזמן לחזור אלי במייל ונפתור את התעלומה ביחד.
ברק, היה אצלי פוסט עם הוראות הפעלת העיצוב – http://wp.me/pHO1f-G .
זה לא עבד? אצלי זה עבד ואז לא יכלתי להפתר מזה, עד שלא מחקתי קוקיס.
אגב, זה ממש לא להיט לדעתי.